Egzema cilt üzerinde kızarıklık, kabuklanma ile başlayan bazen sulantılı ve kaşıntılı olabilen bir cilt hastalığıdır. Toplumda oldukça yaygın görülür. Çocukluk ve bebeklik çağından itibaren görülebilen bir durumdur.
Egzema akut olabildiği gibi sıklıkla tekrarlar ve kronik duruma geçebilir. Kronik yani 3 haftadan fazla süren ve tekrarlayan karakterde olan egzema durumunda altta yatan alerjik veya irritan durum araştırılmalıdır. Alerjik egzemalar için deri yama testi öneririz. Bu test ile normal populasyonda hastalık oluşturmayan durumlar bakılır. Lateks, lanolin, nikel, neomisin gibi yaklaşık 30 adet standart deri yama testi (skin patch test) alerjenlere karşı reaksiyon verenler bu maddelerden uzak durmaya çalışır. Tekrarlayan temaslarda egzema atakları olacaktır. Alerjik egzemanın klinik olarak en temel farkı sadece temas yerinde değil tüm vücuda dağılabilen şiddetli reaksiyonlara sebep olabilmesidir.
Tahriş egzeması yani irritan kontakt dermatit ise uzun süre irrite edici ajana maruz kalan her bireyde gözlenebilecek durumlardır. Sabun, deterjan, çimento, boya gibi kimyasalların kronik maruziyeti sonrasında oluşur. Meslek hastalıkları sıklıkla bu gruptadır. Titiz ev hanımları ya da elini çok sık yıkama alışkanlığı bulunan bir çok kişide irritan dermatit durumunu görebiliriz. Daha lokalize bir hastalıktır. Sadece tahriş edici ajana temas eden bölgelerde sıklıkla görülür. Koruyucu kıyafetler ve eldiven kullanımıyla tekrar etmesi engellenebilir.