Kedim mantar oldu bana bulaşır mı?

Kedim mantar oldu bana bulaşır mı?

Paylaş:

Mantar enfeksiyonları kutanöz yani deriyi etkileyen ve sistemik mantar enfeksiyonu olarak ayrılır. Burada bahsedeceğimiz durum kutanöz mantar enfeksiyonlarıdır. Kutanöz mantar enfeksiyonları da kendi içinde tutulan bölgeye göre epidermomikoz( deri), trikomikoz (kıl) ve onikomikoz (tırnak) olarak gruplandırılır.
İnsana mantar bulaşma yollarını incelersek kişiden kişiye temasla, hayvandan insana temasla ve topraktan bulaş olarak sınıflandırabiliriz.

Sorumuzun cevabı evet kediden insana mantar bulaşabilir.

Mantar enfeksiyonlarının bulaşması için kişinin bağışık direncinin zayıflamış olması, deri bütünlüğünün bozulmuş olması gereklidir. Bu durumda çocukluk dönemi iki sebepten de risk altında olmaktadır. Çocukların hem vücut direnci yetişkinlere göre daha zayıf hem de sıklıkla deri bütünlüğünü bozacak durumlar yaşabiliyorlar (cilt kuruluğu, çarpma düşme gibi).

Hayvandan mantar bulaşmaması için ne yapabiliriz?

Öncelikle evcil hayvanımızda tüylerde dökülme varsa mantar hastalığından şüphelenip veterinere başvurabiliriz. Kendimizi ve çocuklarımızı korumak adına kedi ve köpeğimizin tedavisini evde tek kişi üstlenebilir. Bu kişi mantar ilacını eldiven giyerek evcil hayvana uygular ve sonrasında ellerini sabunla yıkarsa etkenden olabildiğince uzak durmuş oluruz.
Özetlersek hayvanlardan insana mantar bulaşabilir. Korunma yöntemlerine dikkat etmeli ve tedavi önerilerine uymalıyız. Vücutta ve kıl köklerinde kızarıklık kaşıntı ve kıl kaybı durumlarında evcil hayvanımızı veterinere götürmeliyiz. Sizlerin de vakit kaybetmeden dermatolog doktorunuza başvurmanız iyi olacaktır.

Bilgi ve Danışma Formu

Ziyaretçi Yorumları

Meslek hayatı boyunca çok sayıda yurt içi ve yurt dışı eğitim kongreleri sempozyumlar ve estetik kozmetik dermatoloji alanında kurslara katılmıştır. Uzman Doktor Sevda Demirbulak 2022 yılı itibari ile siz değerli danışanlarına ve hastalarına kendi kliniğinde hizmet vermektedir.