Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan ortaya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloasma adı verilir. Genellikle yüzün iki tarafı da etkilenir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür.
Melasmanın nedenleri nelerdir?
Melasmanın gerçek nedeni bilinmemekle birlikte deriye renk veren melanosit denilen hücrelerin aşırı miktarda melanin (deriye renk veren madde) üretmeleri sonucunda oluşur.
Oluşum nedenleri;
1. Ailesel yatkınlık
2. Güneş (Ultraviole) ışınları
3. Gebelik
4. Doğum kontrol hapı kullanımı- Doğum kontrol hapları ve hormon replasman tedavisi altındakilerde melasma daha sık gözlenmektedir. Hormonlar renk hücrelerinin fazla çalışmasını sağlamaktadır.
5. Kozmetik ürünler- Bazı makyaj malzemeleri, kolonya, parfümler, sabun ve nemlendiriciler gibi kozmetik ürünler de özellikle güneşle teması takiben bu tür lekelenmelere yol açabilir
Melasması olan kişiler nelere dikkat etmelidir?
Melasması olan kişilerde güneş ışınları bu lekelerin koyulaşmasına neden olur. Bu nedenle güneşten korunma tedavinin temelidir. Güneş koruyucular hem UVA hem de UVB koruması içermelidir. UVA camdan da geçebilir. Bu yüzden dışarıya çıkılmasa bile güneş koruyucu düzenli bir şekilde tüm gün sürülmelidir. Ayrıca hiç bir koruyucunun tam bir koruma sağlamadığını da bilinmelidir. Bu nedenle güneşten kaçınmayı bir alışkanlık haline getirmeli, güneşten korumayı arttırmak için geniş kenarlı şapkalar, gözlükler ve şemsiye gibi ek önlemler de almalısınız.
Tedavide ne yapılabilir?
Güneşten korunma tedavinin temelidir. Bunun yanısıra cildinize ve lekenize uygun olan leke kremleri (Hidrokinon, tretinoin ve kortikosteroid kombinasyonu, azelaik asit, kojik asit içeren ürünler) kimyasal soyucular, lazer tedavilerinden bir ya da birkaçı doktorunuz tarafından önerilebilir.
Enzim Peeling (Cosmelan Dermamelan)
Cosmelan-Dermamelan cildin yaşlı görünümü, yaşlılık lekeleri, yüzdeki aşırı pigmentasyondan kaynaklanan lekeler, derideki koyu lekeler (spotlar), melasma, cholasma, akne izleri, U.V. kaynaklı lekeler, kısacası doğduktan sonra oluşmuş tüm leke problemlerinin çözümünde kullanılan leke tedavi kitleridir.
Nasıl uygulanır?
Enzim peeling sistemi çok sayıda enzim ve meyve asitlerinden oluşan kremler şeklinde bulunur. Dermatolog kontrolünde cilde tek seansta uygulanır belli süreler beklendikten sonra temizlenir. 3 hafta içinde lekelerinizden tamamen kurtulmuş olursunuz.
Hangi bölgelerde kullanılır?
Yüz, boyun, dekolte ve el sırtında kullanılabilmektedir.
Uygulama ne kadar sürer?
Ortalama süresi 10 dk’dır.
Tedavi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Doktorunuz size gereken ilaçları verecektir. Talimatlara doğru ve eksiksiz uygulamak gerekir. Güneş koruyucu kremler en önemlisidir.
Tedavi sırasında ve sonrasında ağrı yanma hisseder miyim?
Hayır tedavi tamamen ağrısızdır. Uygulama sonrası 1 hafta kadar deride kabuklanma olur.