EL EGZAMASI

EL EGZAMASI

Paylaş:

Egzamanın avuç, el sırtı ve/veya el parmaklarında ortaya çıkması ile oluşur. El egzaması (el dermatiti olarak da bilinir) toplumda oldukça sık görülen bir deri hastalığıdır ve ellerde kuruluk, kızarıklık, kepeklenme, su dolu kabarcıklar ve sulantı ile karşımıza çıkmaktadır.

El Egzeması; en sık su, kuru hava, sabun, deterjan, kimyasal maddeler, lastik eldivenler, kişisel bakım ürünleri ile aşırı temas sonrasında deride tahriş nedeniyle gelişmektedir. Zararsız görünen bebek ürünleri hatta ellerin sıkça su ile teması bile hastalığın ilerlemesine neden olabilmektedir.

El Egzeması kimlerde görülür?

Bazı meslek grupları tahriş edici ve alerjen maddelerle daha sık maruz kaldıkları için el egzaması gelişmesine yatkındır. Kişinin mesleği kadar hobileri de önemlidir. Bu meslek grupları; Temizlik, bulaşıkla yoğun uğraşan kişiler, fırın işçileri, kuaförler, diş teknisyeni, doktor, hemşire gibi sağlık personeli, çimento, tuğla ve boya işi ile uğraşanlar, resim, maket, bahçe işi vs. ile uğraşan kişilerde daha çok görülür.

El Egzemasındaki tedavi ilkeleri nelerdir?

Tedavide esas nedenin saptanması ve bu etkenle temastan kaçınmaktır. Tamamen uzak durabilmek bazen zor olabilmektedir. Sebebi ne olursa olsun ekzemada başarılı bir tedavi için tetikleyici, durumu kötüleştirebilecek faktörlerden kaçınmak gerekir. Özellikle uzun seyirli hastalığı olanlarda tedavi uzun sürebilir.Tetikleyici faktörlerden kaçınmak için öneriler nelerdir?

  • Su ve sabunla uzun süreli temas derinin doğal koruyucu tabakasının kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle ellerin temizliği sabun yerine derimizin PH’sına uygun, kokusuz ve renksiz bir temizleyiciyle yapılması daha uygundur.
  • Sıcak veya soğuk su yerine ellerin ılık su ile yıkanması daha uygundur.
  • Özellikle uzun seyirli (kronik) formunda nemlendiriciler derinin kaybettiği nemi kazandırmaya yardımcı olabilir. Bariyer krem ve köpükler etkenlerin deriye girmesini fiziksel olarak engelleyebilir.
  • İş yaparken yüzüklerin çıkarılması tahriş edici maddelerin yüzüklerin altında birikmesini engelleyecektir.
  • Temizlik, bulaşık, çocuk bakımı gibi işlerde yardımcı desteği veya bulaşık ve çamaşır makinesi kullanılmalıdır.
  • Kısa süreli profilaktik eldiven kullanımı önemlidir. Uzun süre eldiven kullanımının terlemeyi arttırabileceği unutulmamalıdır. Eldiven içine pamuklu eldiven giyilmesi uygun olacaktır. Pudralı eldivenler klinik bulguları şiddetlendirebildiğinden kullanımları uygun değildir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Tedaviye başlamadan önce gebelik, emzirme, dahili hastalıklar, farklı sebeplerden ötürü düzenli olarak kullanılan ilaçlar ile ilgili doktor mutlaka bilgilendirilmelidir.

  • Deriye sürülerek uygulanan steroidli kremler kaşıntı ve kızarıklığın düzelmesinde, egzamanın iyileşmesinde yararlıdır. Egzama sulantılı ise doktorunuzun önereceği ilaçlar ile ıslak pansuman uygulaması, deri kalınlığı belirgin ise deri kalınlığını azaltıcı tedaviler gündeme gelebilir.
  • Hastalık çok şiddetli ise deri dışında steroidler ağız, damar, kas uygulamaları yoluyla verilebilir.
  • Bu tedavilere yanıt alınamıyorsa pimekrolimus, siklosporin, metotreksat, fototerapi gibi diğer tedavi seçenekleri uygulanabilmektedir.

Bilgi ve Danışma Formu

Ziyaretçi Yorumları

Meslek hayatı boyunca çok sayıda yurt içi ve yurt dışı eğitim kongreleri sempozyumlar ve estetik kozmetik dermatoloji alanında kurslara katılmıştır. Uzman Doktor Sevda Demirbulak 2022 yılı itibari ile siz değerli danışanlarına ve hastalarına kendi kliniğinde hizmet vermektedir.