Her birimiz cildimizde yeni bir lezyon çıktığında endişe duyabiliyoruz. Özellikle de aile bireylerinde çıkınca endişe düzeyimiz daha çok artabiliyor. Yapılması gereken aslında basit. Size en yakın dermatoloğun görüşü almak yeterli olacaktır.
Muayenede dermatoskop denilen özel bir cihaz yardımıyla bazı ipuçlarına bakıyoruz. Bazı klniklerde video dermatoskop oluyor ve kayıt altına almaya imkan veriyor. Bu sayede 1 yıl sonraki kontrolünüzde karşılaştırmak daha kolay oluyor.
Dermatoskop yardımıyla ben yani melanositik nevüsler için baktığımız ABCDE kuralı var.
A simetri
B order yani kenar özellikleri
C olour yani renk özellikleri
D iameter yani çapın >0.5 cm
E volution yani değişim olup olmadığı ya da hızlı değişim
Ben muayenesinde kabaca baktığımız veriler bunlar. Ama tabi aile öyküsü, kızıl ten, çocukken güneş yanığı sık geçirmiş olmak ve nevüs sayısının totalde 50 den fazla olması risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Özetlersek yeni çıkan tüm oluşumlar ve eski benleriniz için en az yılda 1 defa olacak şekilde dermatolog muayenesi olmak gerekmektedir. Böylece erken tanı yapılarak displastik dediğimiz karakteri bozulmaya başlayan benlerinizi tamamen çıkarıp patolojiye yollama şansımız olur.
Tamamı alındığı için de melanom yani ben kanseri riskimiz mevcut lezyon için yok olmuş olur.
Displastik nevüs tanısı aldığınız andan itibaren melanom için bir risk faktörü daha eklenmiş olur.
Takip süremiz 6 ayda 1 şeklinde olucaktır.
Endişeye yer vermemek için tüm kanserlerde olduğu gibi tarama ve erken tanıyı ön plana çıkarmalıyız. Ve tabii güneşin tetiklediği tüm cilt kanserleri için geniş şapka ve güneşten koruyucu kremler ile öğlen saatlerinde güneşte kalmamak önemlidir.