Yaşla birlikte kollajen ve dermal dokunun azalması ile oluşan yüzde istenmeyen çizgiler ve yaşlanmanın tedavisinde dolgu maddeleri 100 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. Dolgu uygulamaları cerrahi uygulamalara göre daha ekonomik ve ofis şartlarında uygulanabilir olması, uygulama sonrası sosyal hayata hemen dönüş sağlaması ve etkisinin hemen görülmesi, yan etkisinin cerrahi işlemlere göre daha düşük olması nedeniyle ön plana çıkmaktadır.
Dolgu Maddeleri Nelerdir?
Dolgu maddeleri biyolojik ve sentetik olarak 2 grupta toplanabilir. Sığır kollajeni günümüzde çok tercih edilmeyen biyolojik dolgulara bir örnektir. Kalsiyum hidroksiapetit, polimetiltakrilat, dekstran, silikon sentetik dolgulara örnektir. Günümüzde en çok tercih edilen dolgu maddesi hyaluronik asittir.
Hyaluronik Asit Dolgu Maddesi Yapısı Nasıldır?
Aslında vücuta dokularımızda (cilt, eklem sıvısı, bağ dokusu) doğal olarak bulunan polisakkarit yapıda bir maddedir. Hacminin 1000 katı su bağlama yeteneğine sahip olduğundan dokuda hacim artırıcı özelliği bulunur.
Hangi bölgelere dolgu yapılabilir?
1. Çok derin olan mimik çizgileri
2. Burundan dudağa doğru uzanan oluklar (nazolabial çizgi)
3. Dudak üzerindeki kırışıklıklar (sigara çizgileri)
4. Dudak kalınlaştırılmasında dudak kontürlerinin belirginleştirilmesinde
5. Yanak ve elmacık kemik şekillendirmede
6. Burun şekillendirmede
7. Göz yaşı oluğu ve morluk tedavisinde (tear trough)
8. Çene hattının belirginleşmesinde ve çene şekillendirmede
9. El estetiğinde
İşlem nasıl uygulanır ve ne kadar sürer?
Dolgu işlemi öncesinde uygulama alanı antiseptik solüsyonla temizlenir. İşlem ortamala 30 dk sürer ve hemen sonrasında etki gözlenir. Sosyal hayatınıza hemen dönebilirsiniz.
İşlem öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Uygulama öncesinde kan sulandırıcı ilaçlar ve ağrı kesiciler alınmamalıdır. İşlem sonrasında alkol alımı, sıcak uygulama ve egzersiz önerilmez. Soğuk ve masaj uygulaması önerilir.
Etkisi ne kadar sürer?
Hyaluronik asit dolgular ortalama 4-12 ay kalsiyum içeren dolgular 12-18 ay kalıcılık sağlar. Tekrarlayan uygulamalarda etkinlik daha kalıcıdır.